Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Hobo 70

2015. február 13. - Kovács Gellért

Hú, hát nehéz vele beszélgetni. Nagyon. Még a Petőfiben dolgoztam, amikor telefoninterjút készítettem vele. Akkortájt jelent meg a Circus Hungaricus. Szerettem azt a lemezt. Valami olyasmiről beszélt épp, hogy ő soha nem volt kedvence semmilyen rendszernek, mindig ellen ment mindennek és mindenkinek. Sokszor mondott és mond ilyeneket – az embernek az az érzése, mintha kicsit belekövült volna ebbe a haragosan lázadós, ingerült imidzsbe. Meg olyasmit is dörmögött jellegzetes hangján, ugyanitt, hogy az ő lemezei senkinek se tetszenek. Erre próbáltam rögtön hízelegni kicsit, egyébként tök őszintén, hogy de hát nekem rettentően tetszik az új album, s úgy veszem észre, másoknak is. Erre Hobo: „ÉÉÉS? MI A KÉRDÉS?"

001hob0125.jpg

Na igen, szóval, nem könnyű ember. Modorát tekintve ellentmondásos, hogy úgy mondjam, nem feltétlenül kedves. De okos, érzékeny és baromi karizmatikus. Egyszerre közvetlen és elszigetelt. A magyar popkultúrában betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen. Magánemberi (közszereplői?) megnyilvánulásainál jóval fontosabb mindez, vagyis, hogy amit zenekarban, szólóban, a stúdióban és a színpadokon csinált és csinál, az... Hobo. Legyen bármilyen (meg)fáradt, morgós, antiszociális, de képvisel valamit, ami nemzeti érték. Ikonok (újra)értelmezését. Bluest. Irodalmat. Tényleg nem egy kezes(fekete)bárány, de - hogy ne hagyjam ki a nyilvánvalót - sose ment le kutyába. Még abban a bizonyos moziban se. Abban, amelyik még mindig a valaha készült legjobb, leghangulatosabb, legérdekesebb magyar zenés játékfilmnek számít. Isten éltessen, Földes László!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr177165399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2015.02.13. 16:22:57

A konszolidált konzummunka azt jelenti, hogy a konzumdolgozó szórakoztat másokat, jellemzően szaval, énekel, de úgy, mintha ő maga is vendég lenne, ám nem az.
Átlagos eset: unatkozó egyedülálló férfiak bárban - akikkel leül beszélgetni a konzumnő -, így próbálja arra késztetni őket, hogy többet konzumfizessenek és konzumrészegedjenek le.
Hobó ezt csinálja a művészetekkel, csak minden felvételről megy, semmi sem eredeti.

Kovács Gellért 2015.02.13. 16:33:37

@☉ ☾: Hobo életművének kétségtelenül fontos jellemzője a közvetítés - ahogy csinálja, az az eredeti. Ahogy műfajt, alkotót, stílust értelmez és saját magára formálva előad. Szerintem ez nemes küldetés, s nagyon tehetséges ebben.

Tökönrúgott Feleségek 2015.02.13. 19:18:56

bármelyik koncertjén voltam, mindig beszólt a közönség egyes tagjainak...

Kovács Gellért 2015.02.13. 19:20:22

@Tökönrúgott Feleségek: Én már voltam olyan koncertjén, ahol ez szerencsére elmaradt, de sajnos valóban sokszor hisztizik...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.13. 19:21:31

@Kovacs Gellert: A hitelességét soha nem kérdőjeleztem meg!

Egyik kedvencem tőle:
.... „Fesztivál az ország, mindenki jól mulat. Körtáncot járnak a disznók és a nyulak”.

"– A disznók elhájasodott, habzsoló, gátlástalan állatok. A nyulak beszariak, megfélemlítettek. Fél órákra boldogok, olyankor körtáncot járnak."

Kovács Gellért 2015.02.13. 19:27:35

@NagyságosSodalisO [eng]: Hát, az én kedvenceim leginkább a klasszikok, ha a Hobo Blues Bandről van szó, de a cikkben is említett szólólemezről nagyon szeretem ezt például: www.youtube.com/watch?v=3IDFESZr_00

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.13. 19:52:55

@Kovacs Gellert: Awww...jaj, köszi, igen , nagyon szeretem...Meg is van a ma esti programom....Telitalálat lesz a hangulatomhoz meg az itteni jó kis fronthoz.

Egész estét betöltő program lesz , igen természetesen a 'klasszikjaival együtt. Így kerek az egész.

sikkim 2015.02.13. 22:28:11

Sosem szerettem a verseket, nem is érdekeltek, de azért a József Attila feldolgozásai...
A hetedik Te magad légy.
A saját dalszövegei is megérnek egy-egy irodalmi elemzést a gimnáziumban, mint kortárs költő, "Más nyelven beszélsz, más nyelven írsz, De magyarul álmodsz, magyarul sírsz."
Ez ma nagyon nagyon aktuális, pedig nem ma írta.
Vagy a kövezkező:
"Negyven évig nem tudtam, ki vagyok én, De minden eljön a maga idején. Nem vagyok zászló a mások ünnepén. Szelep vagyok az ország fenekén."

És végezetül, de nem utolsó sorban, az örök sláger a kultfilmből:
Le kell menni kutyába! Légy a kutyák királya! Ne királyok kutyája!

Isten Éltessen még jó sokáig

lobster thermidor 2015.02.14. 07:57:15

Járj hajlott háttal, úgy mintha rögtön orra esnél, ne emeld a lábaidat lépés közben, hanem csúsztasd azokat előre és kissé oldalt, közben gesztikulálj furcsán a kezeiddel, hogy imbolygásnak tűnjön a járásod. Ne nézz senkinek a szemébe, inkább vizsgáld unottan a tapétát a feje mellett, vagy fölött, persze ha provokálni akarsz valakit, akkor hajolj egészen közel az arcához, bele az aurájába, és szúrós, gyorsan mozgó szemekkel vizslasd, nehogy véletlenül elkapja a pillantásodat.
Legyél szőrös, növessz hosszú haja, legyél gyakran ápolatlan kinézetű. Új tornacipőt véletlenül se húzz, add oda valakinek, hogy hordja egy kis ideig, mielőtt te felvennéd.
Alkoss összefüggéstelen mondatokat, majd ha megkérdezik azok értelmét, azonnal kérdezz vissza. Lehetőleg ne beszélj konkrétan egy témáról, ködösíts, de az elnyomottságot, az üldözést, és a rendőri vegzálást soha ne felejtsd el megemlíteni. Na meg azokat, akik itt bujkálnak közöttünk a jók között, és titokban megfigyelnek minket.
Legyél mindig meg nem értett, sértődött, és elzárkózó.
Beszélgetés közben úgy irányítsd a témát, hogy csak arról beszélj, amiről te akarsz, de néha szúrj közbe oda nem illő dolgokat, nehogy összefüggővé váljanak a mondataid, és persze éreztesd a beszélgetőtársaddal, hogy ő egy kis semmirekellő pöcs, hozzád képest.
Dobj be idézeteket, lehetőleg a senki által nem ismert egzisztencialistáktól, megspékelve néhány maóista gondolattal.
A viselkedészavarodat, és azt, hogy nem tudsz mit kezdeni a végtagjaiddal, állítsd be egyéniséged védjegyének.
Nem fontos, hogy legyenek saját műveid, elég, ha az éppen regnáló rendszerhez illeszkedő klasszikusok, lehet közöttük néhány fércista is, műveit a magad módján előadod, vagy nálunk ismeretlen, de máshol népszerű alkotók műveiből feldolgozol. Úgy sem tudják, hogy nem tőled származnak a szárnyaló gondolatok.
És így tovább...
Ha ezt 20 - 30 évig permanensen tudod művelni úgy, hogy a politikusok még a saját elveszett fiatalságukat is benned látják viszont, akkor tiéd lehet egy halom állami kitüntetés, és érdemrend.

2015.02.14. 10:01:43

@lobster thermidor: Ez jó :) (és nem mellékesen igaz)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2015.02.14. 15:38:29

Az a legnagyobb baja Laci bácsinak, azonkívül, amit te is nagyon jól megjegyeztél Gellért (belekövült volna ebbe a haragosan lázadós, ingerült imidzsbe), hogy alapvetően hisztérika. Már '83-ban a JATE-klubban is be-beszólogatott a közönségnek, csakhogy az egy kis terem volt és volt ott néhány túlpörgött joghallgató, akik nem hagyták annyiban. A vége az lett, hogy Földes puffogva levonult a színpadról és vagy háromnegyedóra múlva tudták csak rábeszélni, hogy folytassa a koncertet (Jim Morrison-est volt, ha jól emlékszem).
süti beállítások módosítása