Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Nem mellékes sorozatkarakterek: Statler és Waldorf

2015. április 14. - Kovács Gellért

A Muppet Show két öregje a páholyból – gyakorlatilag csak morognak és gonoszkodnak. Viszont ezért szeretjük őket. Ha az újszülötteknek minden vicc új, nekik mindegyik pocsék. A sajátjaikat persze imádják, s azzal a jellegzetesen muppettes fejrázással, röhögve ünneplik magukat.tms-statler_waldorf-balconybox.jpg

Bár sokan azt se tudják, hogy olyanuk is van, e vén hülyék két legendás New York-i szállodáról, a Hilton-Statlerről és a Waldorf-Astoriáról kapták a nevüket. Elegáns választás bunkó alakoknak. Naftalinszagú trolloknak. Topi talán épp miattuk nem lett sikeres stand-up előadó. Elvégre medve legyen a mancsán, aki ilyen szurkáló tekintetek mellett laza tud maradni. Na de bekiabálnak ők a vendégsztároknak is, s telibe találnak. Nem feltétlenül azzal, amit mondanak, hanem azzal, amit képviselnek. Mindenkiben lakik ilyen szemétláda: némelyekben kettő, másokban sokszor kettő. Vannak napok, amikor semmi se tetszik, amikor a világ akármilyen műsort adhat – ilyenkor beül helyére a saját kis Statlerünk és Waldorfunk, átveszi az irányítást, majd leszól mindent és mindenkit. Mondhatnánk, hogy ez a duó a rosszabbik énünk. De hát nem rosszak ők. Csak igényesek!

Statler (a borotvált) és Waldorf (a bajszos) szinte az összes klasszikus epizódban szerepelt, s ma is kihagyhatatlanok a névsorolvasásnál. Tán egyszer volt beteg az egyikük, akkor a másik felesége jelent meg, de igen gyanúsan nézett ki, hogy úgy mondjam: ismerősen. Elvileg családosak tehát, meglehet gyerek is van. Bár elvileg nem lennénk a kölkök helyében, az is elképzelhető, otthon csupaszív mindkettő, esetleg papucs, aztán a Muppet Show színházában mindent megbosszulnak. A kellemetlenkedés élteti őket, csak ártanak a Breki-varieté művészeinek: de akkor miért kapják meg a legjobb helyeket? E kérdés többször is felmerül, igazi válasz nincs. Csak a beletörődés. Meg a tény: ők is ugyanúgy a társulat tagjai. Beépítettek. Beépültek a falak közé.img_5912.jpgAz eredeti hangok. Statler: Richard Hunt, Jerry Nelson, manapság Steve Whitmire. Waldorf: a Muppet apuka Jim Henson, aztán (és jelenleg is) Dave Goelz.  A szinkronban pedig, ha jól számolom – s ahol, mint tudjuk, szakértő, az nem volt –, Waldorfot  Szoó György, Dobránszky Zoltán és Barbinek Péter, Statlert Suka Sándor, Tyll Attila, Versényi László és Forgács Gábor magyarította.

Ja, és legelső szereplésükben még nem odafent ültek. Íme debütálásuk az (egyik) pilotban! Kicsit még enerváltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr507366796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teshow 2015.04.14. 14:23:28

Már gyerekként sem szerettem őket. Valahogy bennem volt - talán mélyen kódolva - hogy amikor nem tetszik valami, nem a pálya széléről kiabálunk, hanem le/bejövünk és megmutatjuk. A két öreg a destrukció mintapéldája, persze valójában pont ezért is alkották ezt a két figurát: negatív paródiái ők a "megmondó" embereknek.
Érdekes, hogy ezek valahogy sosem fogynak el, manapság pl trollnak hívják! ;)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2015.04.14. 14:53:52

@Teshow:
"Érdekes, hogy ezek valahogy sosem fogynak el, manapság pl trollnak hívják! ;) "

Még szerencse, hogy te nem lettél az...

tralalala 2015.04.14. 15:54:23

"manapság pl trollnak hívják! "
vagy bloggernek.

nemszólokmégegyszer 2015.04.15. 12:00:41

Senkit nem aláztak, gyaláztak, csak beszóltak. Ezért volt szimpatikus a két öregúr, mint a western ahol óriási pofonokat osztanak ki, revolverből 100-at lőnek, még sem hal meg senki. Ilyen ártalmatlan gonoszkodók ők, akik egyébként mindig páholyba vesznek jegyet. A mai sókban sokkal taplóbbak a beszólók /puzsér, balázs, vadon, bocskor, stb./ Ráadásul "őket nem fizették". Szerintem. Hiányoznak.
süti beállítások módosítása