Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

McQueen 85

2015. március 24. - Kovács Gellért

Egy darab nyamvadt Oscar-jelölés. Pedig. Ha férfi akarsz lenni a vásznon, kicsit olyan is akarsz lenni, mint ő volt. De aztán persze nem tudsz. Senki se tud. Hogyan is tudna? Dalok szólnak róla - pontosabban leginkább arról, amit jelentett: a tökéletes coolságot. Nem azt, amit ma akarnak sokan maguknak. Hanem az igazit.058-steeve-mcqueen-theredlist.jpg

Első világsikerű szerepében fegyvert is ránt, viccet is mesél, ahogy egy klasszikus, amerikai westernhőshöz illik - az egyik mesterlövész a hétből. Eddig még jó. Eddig még jó." Jó lesz az később is. Szép szeme van, brutálisan szép, mondják a lányok, s jól mondják. Mert tényleg az. Ma nőiportálosan álompasinak is nevezhetnénk, de inkább ne nevezzük, mert borzasztóan hangzik. Már csak azért is, mert az álom, az egy dolog, Steve McQueen meg a másik. Az se biztos, hogy az pontos, ha azt mondjuk, csibészes volt - persze, az is, de hát igazából mégiscsak olyan fajta hollywoodi sztár volt, aki valahol mindig önmagát jelentette, az meg több volt holmi csibésznél. Valami speciálisat, ami jóféle fanyar arcszeszből; kis cinizmusból, tőmondatos érzékenységből, s nagy adag önbizalomból volt kikeverve. Az első igazi akcióhős? Meglehet. Lehetett volna Dirty Harry. (Nem lett. Nem vállalta. Nem vállalt pár dolgot, amiben jó lett volna.) Lett viszont Bullitt, még előtte. Ikonikus szerep, a film nem mellékesen, máig marhajó. A nagy szökés nem kevésbé. McQueen és a motor. És a kocsik, a nagyon gyors verdák! (Kicsáó!) A még nagyobb rabság: Pillangó. A férfi, aki mindent kibír, aztán valahogy, ha nem is mindig konkrétan, de megbosszulja. Az igazi Thomas Crown. A Pokoli torony lánglovagja. Na, ez nem annyira jó film, írnám itt, de ezt se írom, mert imádom. Mesélik, Paul Newman és ő csúcsra járatták a rivalizálást a forgatáson, még azon is ment a farokméregetés, hogy kinek van több szövege. Pedig McQueen véletlenül se a játékidő elejétől volt jelen a vásznon. Elvégre tűzoltót játszott, könyörgöm!

Na de ilyenek ezek a díszpéldányok. Nem baj. Illetve: náluk nem volt baj. Legyőzhetetlenek voltak. McQueent aztán mégis legyőzte a rák 1980-ban. Legyőzte? A fenét! Tessék csak megnézni bármelyik filmjét! Ez a csávó még mindig él!11mcqueen.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr617295813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leone_510 2015.03.25. 16:10:47

az legfelkapottabb sztár a legkevesebb valódi értékelhető filmes teljesítménnyel

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.03.25. 16:10:40

A Pillangoban amikor egy igazi krokodil korul ugralnak Dustin Hoffmannal, na azt megneznem ma dubloros, tulbiztositott mai szineszekkel, melyik vallalna!
süti beállítások módosítása