Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Nem mellékes sorozatkarakterek: Veszprémi Béla

2015. március 26. - Kovács Gellért

A sikítozós-verekedős, irritálóan magabiztos rendőrlány apukájának az amerikai szabályok szerint tutira járt volna egy spin-off széria. A bűbájosan pancser, gyermekéért pánikszerűen aggódó színész legnagyobb alakítása az, ahogy a főcímben arrébb húzza a célkeresztet.belauj.pngA Lindára sok mindent lehet mondani, ám remek figuráit lehetetlen elvitatni tőle – igaz ez még úgy is, hogy e nyolcvanasokban született hángörien eksönszériz mellékszereplői gárdájában csak úgy hemzsegnek a műfajokból átemelt, honi viszonyokra fazonírozott archetípusok. Van itt vérprofi, tehetetlen pótapuka a szakmából; állandóan dohányzó, borostás orvosszakértő a hullaházból; hobbizenész férfirendőrök a szakszervezetből, s intellektuálisan csúnyácska, szexi hangú szemüveges női nyomozó a szomszéd asztaltól. Ami pedig a magánéletet illeti, ott tekeri a kormányt, de nem igazán kormányoz a butaságokba hajlóan féltékeny, kölyökképű vőlegény, aki taxisofőrként elvileg kiismeri magát az éjszakában, de menyasszonyának bűnüldöző, fiús szeszélyein képtelen kiigazodni. S persze ott van a papa. Az egész sorozat legmenőbb karaktere. A Béla. 

A sorozat elején egyedül él lányával, hogy mi történt anyuval, arra csak utalások vannak. Ironikus, ahogy Lindának könyörög: válasszon inkább egy rendes szakmát. Klisészerű, budapesti művészúr, bár inkább tűnik tündéri kispolgárnak a nagy belmagasságú lakásban. Folyamatosan várja a nagy visszatérést. Az nem teljesen tisztázott, mikor is volt ő igazán a csúcson. Ha karatézó kölykéről van szó, igyekszik felébreszteni magában a férfiállatot, ám Béla persze a légynek se tudna ártani. Az epizódok során néhányszor megsérül, belekeveredik lánya ügyeibe, nem egyszer lesz borogatás a vége.  Aki borogat: Klárika. Béla persze nélküle csak félkarú színészóriás. A harsány szomszéd nőnek megvan mindene. Szíve is, tüdeje is a helyén. Na meg a rajongása, amit Béla iránt érez. Ravasz asszony, hamar nekiáll diktálni – de hát Bélának lehet. Béla olyan. Bélát ezért is szeretjük. Na és azért nem kell félteni: mindig megtalálja a kiskapukat. Például ugyan szófogadóan futja a köröket a Margitszigeten, de csak megtalálja a módját, hogyan lógjon meg egy pofa sörre. Mert Béla, ha még nem mondtam volna, igazi férfi. Bármikor beáll Klárika elé védelmezőnek, még akkor is, ha a hölgy kábé egy fejjel magasabb nála. Linda pasiját, Emődit is megfenyegeti időnként szelíden, de köztük inkább szövetség van. Nem értik a csajt.

Veszprémi Bélában van valami, amitől nem lehet nem szeretni. Valami süsüség, ami nélkül csak egy Béla lenne a sok közül. Pontosabban ez a valami, egy valaki. Nem akárki. Mondjuk ki mi is úgy, ahogy a sorozat kiforrottabb elején hallható; ahogy megérdemli. Kórusban: BODROGI GYULA!belakarate.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr37306024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dreamhotep 2015.03.26. 14:27:18

posztoló szívemből szóltál

onewayticket 2015.04.14. 22:46:45

Kedvencem, imádtam! És ne feledkezzünk meg a zseniális főcímdalról, jazz-remekműről, amit Vukán György írt!
süti beállítások módosítása