Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Napi filmes vita a homokozóban: A koros Stallone miért erősebb Schwarzeneggernél?

2015. július 04. - Kovács Gellért

sylvester-stallone-and-arnold-schwarzenegger.jpg

Az egyszerű válasz persze az, hogy tessék megnézni a Creed előzetesét és a Terminátor: Genisys teljes egészét, aztán kész. A kicsit hosszabb meg kábé úgy foglalható össze, hogy Arnold inkább csak szónokolva arénázik arról, miként gyúr még most is a sikerre, de a lényeget másokra hagyja, azokra, akik meg jól elcsesznek neki mindent. Ellenben Stallone visszakapaszkodási rehabilitációs program helyett meghatódva füttyent régi szerepeinek, átöleli őket, majd szívfacsargató szentimentalizmussal köszöni meg nekik a boldog éveket.

Persze, kereskedelmileg azért Sly se ver súlyos köröket a terminátorra: Amerikában a legtöbbször bukik ő is, fogjuk rá, hogy legutóbb a 2006-ban bemutatott Rocky Balboa volt odakint egyértelmű blockbuster, a Schwarzi-pajti vendégszereplésével összeverbuvált Expendables-trilógiára is leginkább világszinten áldoztak a népek, a pénztáraknál tehát, ha épp nem hasalnak hatalmasat, csak szerény nyugdíj-kiegészítést markolászhatnak mindketten – mondjuk, nyilván nem szorulnak rá a rezsicsökkentésre, tehát a pályán maradásuk felettébb más természetű. Be akarják bizonyítani, hogy nekik még mindig áll (a zászló is). Ők egyfolytában és egyébként is.

Na, ez az: az egyébként is. Ebben izmosabb Stallone. Hiszen ő már akkor is lebuzizta Rambót, amikor még nem volt egyértelmű, hogy mit is akar ezzel. Ma már látjuk, ő megtehette, hisz neki elhisszük, hogy érzelmileg is kötődik figuráihoz, leginkább persze Rocky-hoz és Rambóhoz, azaz saját magához, amin, mármint ezen az érzelgős habituson lehetne mosolyogni, csak minek. Elvégre, amikor íróként, rendezőként vagy egyszerűen csak színészként fejpántot, esetleg bokszkesztyűt ragad, s ugyanezzel a lendülettel örömkönnyeket is ejt önnön nagyszerűsége miatt, lássuk be, nem csak maga előtt vágja hanyatt magát, hanem előttünk is tiszteleg bűbájos megfontoltságával. Elvégre Rocky és Rambo elsősorban a miénk, nézőké. Mi tettük őket naggyá – s örökségüket Sly már-már szerzői filmes szeretettel gondozza, vagy viszonylag ügyesen gondolja tovább. Mindebben természetesen van számítás, nem is kicsi, de hát könyörgöm, Hollywood sose volt az önzetlenség otthona, miért is csinálna bárki bármit arrafelé, ha nem a dicsőségért.lan-ape-terminator-genisys-arnold-smile-171383856.jpgStallone külalakra sokkal csúnyább, mint Schwarzenegger: régen se a virtuóz arcjátékáról volt híres, ám a nyilvánvaló botox-kezeléseknek köszönhetően akkor se tudna kifejezően grimaszolni, ha nagyon megkívánná a forgatókönyv. Ellenben, egykori riválisa a Genisys-ben többször is felvállalja azt, amit James Cameron nem véletlenül csak a Terminátor 2. rendezői változatában mutatott meg a rajongóknak: igen, arra a borzasztó vicsorgásra gondolok. Nos, ez a vicces robotvigyornak szánt akármi... Ebben rejlik az alapvető különbség kettejük között. Hogy még az önirónia is jobban áll Sly-nak. Ő is túlzásba viszi a nyavalygást persze, A feláldozhatók folytatásaiban legszívesebben felkiabáltam volna a vászonra, hogy srácok, van ám szemünk, látjuk mi van, inkább jöjjenek a másféle természetű, nem csak a hátfájással poénkodó tőmondatok, ha kérhetnénk. De ott csak az arányokkal volt baj, „tartalmi” kifogásaink aligha lehettek.

Egyébként engem kicsit, de tényleg csak kicsit váratlanul ért a Terminátor: Genisys-ben látható, rosszul kommunikált öreg halálosztó, hisz egyfelől a Maggie című, rendhagyó zombifilmben Schwarzenegger valóban megdöbbentően úgy viselkedik, mint egy igazi színész, tehát valahol reménykedtem, hogy nyugger robotként is meglepetést okozhat, azaz, nem csak lezúzza 1984-es önmagát, hanem két odaverés között titokban oda is kacsint neki, hogy drága barátom, milyen szép is voltam én, de látod, még mindig tudom, hogyan kell megőrizni a karakter méltóságát. Másrészt pedig, az a vászon kívüli Schwarzenegger, aki terminátoros beszólásait leginkább politikai beszédekben és életvezetési hakniműsorokban riszájklingolja, a film kampányhajrájában egészen csodálatos twitter-gesztust tett a melegek felé, ami ugye nem feltétlenül várható el egy republikánus ex-kormányzótól. Szóval, még az is előfordulhatott volna, hogy a visszatérése óta leginkább csak tanácstalanul akciózgató Schwarzi nagyot gurít a Terminátor-széria ötödik részével. De nem fordult elő. Az alkotók ugyanis nem jöttek rá, hogy ha ezt a kiborgot megfosztják leglényegétől, vagyis trottyos-parókás bébiszittert csinálnak belőle, aki teljes erőbedobásnak látszó félgőzzel akciózik a Skynet ellenében, pont azt veszíti el a franchise, amiben a legerősebb volt mindig is: dramaturgiai feszültségének egyik fontos feltételét, s azt a hangulatot, ami igencsak fontos ahhoz, hogy valóban fenyegető legyen az az ítéletnap.first_creed_image_with_stallone.jpgEllenben tényleg katt a Creed trailerére, ha még eddig nem történt volna meg. Schwarzenegger mindörökké csak filmsztár marad, Stallone viszont alkalmanként tud filmesként is viselkedni. Így Rocky még mindig érzi, hol a ring és merre a homokzsák, vagyis hogy meddig és nem tovább. Stallone jobban figyel a brandjére, pontosabban tudja, mi az, ami szent és sérthetetlen, ha kell hátrébb vonul, de nem hagyja feltétlenül, hogy azokban a szerepekben, amelyek őt jelentik, csak árnyéka legyen önmagának – s ez a fajta odafigyelés, nevezzük bölcsességnek, az ő korukban bizony egyenlő tud lenni az egészséggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr637595016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2015.07.05. 17:22:12

Bocs, biztos faradt vagyok, meg vasarnap, meg minden, de megtenned nekem, hogy ket mondatban osszefoglalod, mi is volt ez a post? Mert se eleje, se vege, es tokeletesen elveszett az esetleges mondanivalo a 30 szavaskormondatok melyen.
Ha esetleg filmesztetika orara irt essze, akkor reszemrol egy budos nagy egyes.
Ha nem, akkor legyen eleg annyi, hogy a kevesebb neha tobb.
Es ez egy essze eseten hatvanyozottan igaz.

Kovács Gellért 2015.07.05. 17:31:24

@mojoking77: Igazad van, tulajdonképpen ez csak vázlat volt, mert én is tudom, hogy teljesen tehetségtelen vagyok, csak tegnap a papagájom önállósította magát, keresett hozzá képeket, belépett és élesítette, most mit csináljak, ne haragudj, legközelebb jobban figyelek, csak teljesen lefoglal a felkészülés a vizsgákra, már három napja nem aludtam, akkor is csak keveset, tulajdonképpen akkor se aludtam, csak becsuktam kicsit a szemem, s baromira érdekeset láttam: magamat, ahogy posztot írok, de csak vázlatnak szánom, mert én is tudom, hogy teljesen tehetségtelen vagyok, csak tegnap a papagájom önállósította magát, keresett hozzá képeket, belépett és élesítette, most mit csináljak, ne haragudj, legközelebb jobban figyelek, csak teljesen lefoglal a felkészülés a vizsgákra, már három napja nem aludtam, akkor is csak keveset, tulajdonképpen akkor se aludtam, csak becsuktam kicsit a szemem, s baromira érdekeset láttam: a papagájomat, amint élesíti a posztot.

Jaro beszélő botja 2015.07.05. 19:10:21

Amikor úgy 30-40 év múlva valami csoda folytán megéred azt a kort, akiknek ez a mozi szól, majd justinbíberen nosztalgiázva talán rájössz miért marhaság amiket összefirkáltál.

Kovács Gellért 2015.07.05. 19:13:02

@Jaro beszélő botja: De melyik film? És miért gondolod, hogy 80 éveseknek szól? És honnan tudod, hogy dohányzom?

mojoking77 2015.07.05. 20:03:45

@Kovacs Gellert: :)
Sertodes helyett javaslom az okulast. Ne mfeltetlenul minden kritika negativ. De hat ez mar a te dolgod. Ha tanulsz belole, csak jo, ha nem... Nos akkor sem fog tortenni valoszinuleg semmi

Kovács Gellért 2015.07.05. 20:09:34

@mojoking77: De miből tanuljak? Hogy szerinted nincs értelme, eleje, vége a cikknek? Hogy hosszú mondatok vannak benne? Írtál bármi konkrétumot? A kommented klasszikus trollkodás volt, egyetlen kapaszkodót se adtál, hogy párbeszéd kezdődhessen, sőt, még olyat se írtál, amin megsértődhetnék. Így hát gondoltam, elmesélem a poszt megírásának igaz történetét.

2015.07.06. 06:29:35

Öregem, neked nem kellene írással foglalkoznod...

Cormorant 2015.07.06. 09:36:55

Kovacs Gellert
Röviden: egyetértek a blogot kritizálókkal. Tényleg feleslegesen hosszan taglaltad a semmit. Nem érthető a célod sem, egyáltalán mit akartál mondani, így nincs igazán lehetőség konkrét kritikát sem megfogalmazni az írásoddal szemben. Még vázlat piszkozatnak sem jó, nincs szerkezete, eleje, közepe, vége.
Továbbá tényleg nem értetted meg, hogy kinek szólnak a filmek - beleértve az Expendables trilógiát -, tehát még az ezzel kapcsolatos kritikáid sem ülnek.
Nem volt jó az írásod, legalábbis nekem sem tetszett. Nem kellett volna ilyen állapotban publikálni. (Öregem, ezek a mai papagájok! Már azok se a régiek! Pityukázás helyett interneten publikálnak:) )
Megsértődni pedig felesleges, próbálkozz tovább, lesz ez jobb is. Sok sikert!

óðinn 2015.07.06. 09:37:02

"Stallone viszont alkalmanként tud filmesként is viselkedni" - érthető, hiszen a színészkedésen kívül egy rakás filmet írt és rendezett is, és pl. a Rocky-Rambo vonalból igencsak kilógó Életben maradni is az ő munkája.

Kovács Gellért 2015.07.06. 09:54:37

@Cormorant: Nézd, csinálhattam volna azt is, hogy nem válaszolok senkinek, de akkor minek blogol az ember, ugye? Imádok vitatkozni, soha nem sértődök meg, ha valaki nem ért velem egyet, de ha trollkodást, öncélú szurkálódást érzek, annak megfelelően reagálok rá. Ez egy hobbiblog, ahol inkább csak szösszenetek szerepelnek, itt nem elemezgetek, azt megteszem máshol. Bevallom, nem gondolom feltétlenül fontosnak minden írásban hangsúlyozni azt, amit már ezerszer leírtam, vagy evidensnek tartok, nézz körül a blogon, vagy nézz utána korábbi írásaimnak, nyilatkozataimnak, kiderül belőle, mit gondolok e két művész egyes filmjeiről, meg még lesz is róluk szó szerintem, hisz rajtuk nőttem fel - ez az írás pontosan arról szólt, amiről a címe, s nem feltétlenül azoknak, akik nem ismernek, nem olvasnak, nem hallgatnak engem. Vagy esetleg kérdezzetek rá konkrét bekezdésekre, mondatokra, vitatkozzunk, de mit csináljak azzal, ha csak fikázzátok a cikket? Annyi volt vele célom, hogy csapongva gondolkodjam kicsit, hogy szerintem miért ciki Schwarzi visszatérése és miért nem az Stallone. De ez szinte szóról benne is van, olvassatok figyelmesebben! Ezredszerre írjam le, hogy VHS-korszak, meg akcióhéroszok, meg B-film, meg ilyenek? Minek? Az egyiknek új bemutatója van, a másiknak meg előzetese, s ezek kapcsán írtam pár semmiséget. Ennyi, nem több. Ettől persze simán lehet, hogy nem tetszik sokaknak az írás, de hát beláthatod, azzal meg én nem tudok mit kezdeni.

Cormorant 2015.07.06. 10:32:37

A válaszod ugyanolyan zavaros, mint a cikked.
Nem szokásom fikázni semmit, most sem tettem. Kritikát írtam, de nem fikáztam!
Ha pedig cikket írsz, akkor vagy legyen kerek egész, vagy egyszerűen tedd tele hivatkozásokkal, ahol el lehet olvasni, mit is gondolsz igazán. De az nem cikk!
Azért olvastam el a cikked, mert imádom a filmeket és érdekelt a véleményed. A véleményedet a cikkből nem tudtam meg, de a kritikámra adott válaszodból kiderül, hogy nem is akartál igazán semmit sem írni, hiszen minden amit itt írtál, máshol is elolvasható.
Nos ezért kár volt. A te idődért és az enyémért is. Részemről befejezettnek tekintem ezt a felesleges szócséplést, vagy tanulsz belőle, vagy nem.
Idéznék (nem szó szerint) egy filmből (találd ki melyikből?): "Ha egy ember mondja, hogy ló vagy, rá se hederíts. Ha kettő, gondolkodj el. Ha három, ideje venned egy nyerget."
A tanulságot te vond le!

Kovács Gellért 2015.07.06. 10:39:56

@Cormorant: Sajnálom, mert még mindig nem tudtam meg, mi volt neked zavaros, igazán képviselhetted volna a többieket, akik szintén nem tudták megfogalmazni, mi is volt a bajuk. De hát, jó, hát ez van.

Lurian 2015.07.06. 11:54:19

Hát, én nem tudom, nekem átjött.
Az idős Sly jobban manageli magát, mint az idős Schwarzi, és annak ellenére, hogy a terminátornak volt az utóbbi időben pár villanása, nem tudta meglovagolni a dolgot, így még mindig Sly vezet, aki brandként kezeli magát, és nem feltétlenül sima akcióhősként. Ha neadjisten valamit félreértettem, szóljatok, de nekem nem volt gondom az írással.

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.07.06. 13:49:56

Se füle - se farka írás, ez igaz. Lurian 2-3 mondatban összefoglalta a lényeget.
A poszt írójának sok sikert kívánok a fejlődéshez!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.07.07. 07:35:42

Én éppen ellenkezően látom, szerintem Arnie mindig is lazább, szórakoztatóbb, önironikusabb figura volt, mint Sly. Színészileg persze ő sem egy túl nagy tehetség, de a karaktere miatt általában élvezetesebb őt nézni, mint Stallonét (Aki szintén csak a Rockyban, meg a Coplandben igazi színész). Nem véletlen, hogy sokkal több vígjátéka is volt (illetve ő volt az első izomhegy akció sztár, aki mert vígjátékot/családi filmet csinálni. Az Ovizsaru formulát pedig szépen le is koppintotta a legtöbb hasonló alkatú "színész"). (A Rengeteg elmebeteg japán reklámjáról, és Youtube hülyüléséről nem is beszélve. Sly mikor mutatta, ennyire őszintén, hogy képes nevetni önmagán? - Persze volt egy mondata a Tango és Cashban, de Swarchi meg egy egész filmet szentelt ennek az Utolsó Akcióhősben. De akár mondhatnám a botrányosan rossz Batman és Robint, ahol láthatóan Arnie volt az egyetlen, aki élvezettel baromkodott. Ezzel szemben Sly mindig, is a hatalmas egójáról volt híres, és a filmjeiben sosem volt olyan könnyed és humoros, mint az osztrák tölgy. Hasonlítsuk csak össze Rambo 2/3-at a Commandóval, míg az előbbiek izzadságszagúan komolyan vannak véve, addig ugyanazt Arnie képes humorral tálalni. Utóbbinak sokkal jobb a kritikai megítélése is. Persze Sly megtanult rendezni, de kissé rá is volt kényszerítve, hiszen a már említett egója miatt, egyre kevésbé akartak vele dolgozni (pl.: miatta lett teljesen kiherélve a Dredd bíró is).
Stallone visszahozta a 80-as évek akció sztár ideálját a mozikba a Rambo illetve a Rocky (eddigi) utolsó részeivel, de a hiba az volt, hogy nem elégedett meg azzal, hogy szép lezárást alkotott két ikonikus figurának, hanem elhatározta, hogy visszahoz a moziba egy olyan stílust, amely fölött már 1989-ben (amikor bemutatták a Die Hardot) elszállt az idő.
Az Exp. első része még korrekt megidézés volt, a második már átment önparódiába, hogy a harmadikra teljesen erőltetté váljon az egész. Míg Arnienak valóban van öniróniája (Az Exp. filmekben is sokkal szórakoztatóbb, élettelibb, mint a botox miatt már-már érthetetlen kollégája), illetve hajlandó arra, hogy szokatlanabb filmben is szerepeljen (Maggie), addig Sly kínosan képtelen elengedni a múltat, és hiába buknak meg sorra a filmjei, képtelen arra, hogy beismerje a 80-as évek már bizony elmúltak.
Speciel nekem az összes ilyen "visszatérős film" közül pont a Last Stand jött be legjobban a könnyed hangulata miatt (amit mellesleg a kritikai is jobban kedvelt, mint az akkoriban megjelenő Fejlövést, de ez utóbbit még nem láttam, így nem tudom megítélni, hogy melyik a jobb. A T5-höz sem volt még szerencsém, de a kritikák alapján éppen, hogy Arnie a film egyetlen erénye. A mosolygást pedig eleve kínosnak szánták)
Viszont félreértés ne essék ettől függetlenül szeretem Stallone filmjeit is (a fent említetteket is, kívéve az Exp 3-at, az már tényleg kínosan ciki), rengeteg klasszikussal ajándékozott meg minket, és Az Oscar pedig talán viccesebb, mint az Arnie komédiák összessége. (de ez a film egy elég erős kivétel a karrierjében)

Kovács Gellért 2015.07.07. 12:15:49

@The Man Who Laughs: Tök klassz ezt olvasni! Van, akinek Sly, van, akinek Arnold! Én igazából mindkettőért rajongok, de az öregkorukat másképp látom - és érdekes módon nem szeretem az Oscart :)
süti beállítások módosítása