Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Nem mellékes sorozatkarakterek: BOB és a Törpe

2015. február 26. - Kovács Gellért

A Twin Peaks két kultikus mumusának nem tisztázott a viszonya. Bár valószínű, hogy előbbi a főnök – utóbbi leginkább táncol és kávét főz.twinpeaks.jpg

BOB. Rögtön az első epizódban megjelenik. David Lynch állítólag azt mondta a forgatáson: “Ő lesz a rosszfiú, de ne áruljátok el senkinek”. Köszi szépen, hamar rájöttünk magunktól is. Nincsenek fémkarmai, de Freddy Krueger hozzá képest csak egy odapörkölődött óvóbácsinak tűnik. BOB emberként se volt éppen kedves ember. Ex-sorozatgyilkos. Szellem. Démonikus entitás. A kisváros összes bűnének szimbóluma. A Fekete Barlang ura. Ahogy Truman sheriff, Cooper és Rosenfield ügynökök megjegyezték, minden gonoszság benne van, amire egy férfi képes lehet. Több generációnak tette félelmetessé az őszes, hosszú hajjal hordott farmerkabátot. Kedvenc foglalatossága, hogy sátáni vigyorral mászkál a szobában, majd a delikvens fölé hajolva kitátja a száját, mint aki épp a lelket készül kiharapni belőle. Szeret tükör előtt pózolni. Hasonló okból: így jelzi a megszállást. Vagyis azt, hogy mi vagyunk ő. Vagy mi leszünk ő. Vagy mi lettünk ő. A fene se tudja ezt követni. Zavaros pasas. Ez a mestersége.

Gyilkos BOB aligha szerepel a jövőre esedékes Twin Peaks-folytatásban. Legalábbis, Frank Silva alakításában biztosan nem (ha csak nem úgy, hogy felhasználják archív jelenéseit): az egykori kellékes és díszletrendező 1995-ben meghalt, AIDS-es volt. Lynch a pilot előkészítése közben figyelt fel rá, amikor megpillantotta a díszletben dolgozó, színészi tapasztalattal nem rendelkező Silva tükörképét. Állítólag pont úgy nézett ki, ahogy később a Twin Peaksben. Lynch valami ilyesmit keresett. A többi már tévétörténelem.11006212_960979520602166_273545689_n.jpgA Törpe. Eredeti, igen terjengős karakternevén: The Man from Another Place. A vörös függönyös Fekete Barlang elegáns házigazdája, ha úgy tetszik, idegenvezetője. Konferansziéja. Ha éppen nem kávéját kínálgatja, menő dzsesszlépésekben közlekedik, kíséri Angelo Badalamenti. Figyelni kell, mit dumál. Koncentrációt igényel, nem árt hozzá a felirat. Visszafelé beszél, de odafele halljuk – biztos Tímár Péter volt a tanítómestere. Elborult képekben fogalmaz, igazi költő ez a lény. Szelíden néz, de a szeme se áll jól. Sokszor mutatkozik az elhunytként is eleven Laura Palmer társaságában.boblmfap.JPGMichael J. Anderson mindig is különleges helyekkel állt kapcsolatban: mielőtt a nyolcvanas években színészi karrierbe kezdett, a NASA-nál volt számítógépes technikus. A Twin Peaks előtt és után is foglalkoztatták, persze legtöbbször meglehetősen közhelyes szerepekben. Eddigi legjelentősebb feladata viszont méltó kisugárzásához. Ott szintúgy extrém világ(látás) kulcsfigurája ő. Carnivàle - A vándorcirkusz. HBO-sorozat. Két évad az is. És szenzációs. Az is.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr117222433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2015.02.27. 13:29:17

A Carnivale-t mindenkinek ajánlom. Döbbenetes sorozat.
Kár hogy nem folytatják.

Mr.Treeger 2015.02.27. 14:08:48

érdekes, hogy a Végítélet King minisorozatban a gonosz szintén egy hosszú hajú farmerdzsekis figura volt.

Kovács Gellért 2015.02.27. 20:59:49

@Mr.Treeger: Hát mer azokkal csak a baj van.

fillérbaszó vadász 2017.06.11. 08:18:34

"Gyilkos BOB aligha szerepel a jövőre esedékes Twin Peaks-folytatásban. Legalábbis, Robert Silva alakításában biztosan nem (ha csak nem úgy, hogy felhasználják archív jelenéseit): az egykori kellékes és díszletrendező 1995-ben meghalt, AIDS-es volt."

A gyilkos Bobot alakító színész neve Frank Silva és nem Robert Silva.

Kovács Gellért 2017.06.11. 08:20:34

@fillérbaszó vadász: Hú, nagyon köszönöm, nem is értem, hogy ez így hogy, még jó, hogy végre észrevette valaki! Javítom!

fillérbaszó vadász 2017.06.11. 08:33:26

@Kovács Gellért: Örülök, hogy segíthettem, amúgy jó a cikk.
süti beállítások módosítása