Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Régi bölények: Bárdy György

2015. február 24. - Kovács Gellért

Az anekdoták szerint sokszor úgy vette fel a telefont: „Halló. Mennyi?” Tán szerette eljátszani, hogy a gázsiért csinálja. (Mint egyik legendás kabarés karaktere, Bácsalmási művész úr a Hófehérke és a hét elgyötört törpéből.) Vagy hát van, amit a gázsiért csinál. De az állandó idézőjel egyébként is állandóan vele járt. Hozzá tartozott.24d36a2758e1f8af46b7664a0ea002b0_normal.jpg

Meg a szivar és a pipa is. Geszti Péter, vagyis a második Mézga Aladár mesélte, hogy amikor a második Máris szomszéd, azaz Bárdy szinkronizált a Pannóniában, alig lehetett látni a füsttől. Hallani biztos lehetett azt a híres baritont. Egyébként a szivar mellett elfért a tenisz is: odavolt érte és jól játszott. Se Kossuth-díj, se Nemzet színésze kitüntetés (nem volt hosszú ideig nemzetis, meglehet, ezért). Pedig. Pedig... Ha csak azt vesszük, hogy Jumurdzsák, meg az ő gyűrűje. De ne csak ezt a szerepet vegyük, s ne csak azt, hogy a Rádiókabaré egyik leghíresebb figurája volt az övé: a Gugyerák Alallllyos, a négy-öt elipszilonnal. Tényleg ne csak ezeket vegyük, hisz szegénynek utóbbival meggyűlt a baja rendesen: egyszer felkiabáltak neki a Víg színpadára (haláláig, közel 50 évig volt ott társulati tag), a legnagyobb dráma kellős közepén, hogy „Némá, ott a Gugyerák!” Kiborult. Persze tudta azért, hogy megérte így is, úgy is. Mindenhogyan.

Olyan remek humora volt, hogy csuda! Olyan úriemberes volt (jelentős macsós karccal), hogy még! A hazajáró lélek című epizódban a Lindát is majdnem legyőzte. Mindig is akartam egy olyan sétapálcát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr387211949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.25. 12:59:55

Ő is tagja annak a generációnak, amelyiket életem végéig hiányolni fogok. Kevesebb lettem ...Pótolhatatlan, utánozhatatlan és megismételhetetlen....:-(

2015.02.27. 20:37:55

A legendás Bácsalmási..."Csókolja meg! - Ezért veszélyességi pótlékot kérek!....Csókolja már meg Bácsalmási! Cupp cupp! " :)
Egri csillagok vagy a Kárpáthy Zoltán Dabronija. Nem lehetne Őt, és az összes többi régi bölényt és hölgytársaikat valahogy megőrizni örökre? Bele sem szeretek gondolni, hogy miből maradnak ki azok, akik őket már nem láthatják.
Apropó! Van egy nagy kedvencem, de ő hölgy. Olyan szívesen olvasnék róla is egy ilyen posztot, mert megérdemelné, szerintem simán beleférne a "bölény" kategóriába:) Fogalom az Ő neve is. Ha esetleg valamikor egy ünnepi különkiadásban...Ruttkai.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.02.28. 10:29:24

@Cibor: "Bele sem szeretek gondolni, hogy miből maradnak ki azok, akik őket már nem láthatják. "
Hú bizony!
Nekem özönlenek a nevek elő, ha eszembe jutnak a gyermekkorom és kicsivel később a fiatalkoromban látott magyar filmélményei.A legdöbbenetes benne az , hogy vég nélkül lehetne sorolni. Annyira sokan voltak, rengeteg, szinte egyformán ütősen hangzó legenda.Szerencsésnek és kiválasztottnak érzem a generációmat.
Igen, a Ruttkai, Gobbi, Tolnai, Dajka, Rajz, Márkus, Csákányi, Básti, Latinovits, Bitskey, Zente, Bessenyei, Básti,Benkő Gyula,Darvas,Berek Kati,Kiss Manyi...és tényleg végtelen...
Nekem mindannyian hiányoznak...
süti beállítások módosítása