Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

A TYIÜÜ BAING ötven árnyalata

2015. február 16. - Kovács Gellért

Közel kétszázezer néző. Magyarországon. Az első hétvégén. Tudom-tudom, nem kéne ezen rugózni, de aki olyan megszállott, mint én: nem érti. Sokan nem értjük. Mert őrülettel határos módon szeretjük a mozit. Például én olyannyira nem értem ezt a döbbenetes sikert (bár hétfő délutánig, amíg nem láttam a számokat, azt hittem, értem), hogy már az is eszembe jutott: mi van, ha azok tévednek, akik rosszat írtak A szürke ötven árnyalatáról? És akkor – leginkább azért, mert Mr. Grey pont egy Star Wars-epizód rekordjára verte rá nálunk a maga hihetetlen eredményét –, eszembe jutott ez az archív cikk, amit a megboldogult Bigyóblogon olvastam még régen. S hirtelen félelmetes gondolataim támadtak.tyiubang_1.png

No. Mindenki végigszórakozta ezt a nyolcvanas években íródott kritikát (és aztán a későbbi, dorgálásnak álcázott mentegetőzést)? Akkor kérdezek. Mi van, ha most valami fontosat nem veszünk észre? Mi van, ha tévedünk a Szürkével kapcsolatban? Mi van, ha ez a romantikus-álerotikus izé nem más, mint a jövő? Persze, ma már tudhatjuk, akár az is történhetett, hogy a hivatalos kultúrpolitika mondatta bele ezt az írást Somhegyi Béla rendszerbarát tollába, de mi van, ha nem? Vagy nem csak? Mi van, ha ő volt az utolsó olyan kritikus, aki nem értette a Star Warst? Bélát legyőzték a jedik, letette a fegyvert, lekapcsolta a villanyt, aztán utána már csak azok jöttek a lézerkadjaikkal, akik elbűvölő mesét, találékony trükkarzenált, filmtörténeti csillagcsodát láttak benne. Vagyis azt, aminek ma látjuk. Mi van, ha a Star Wars egyszer megint nem lesz jó film?ofigenno-none-none-film-favim_ru-2401808.gifSzóval, képzeljünk el egy jövőt. Egy olyat, amiben A szürke ötven árnyalata jó film. Egy olyat, amiben mindannyian, akik nem értiük most ezt az őrületet, az utolsó Somhegyi Bélák vagyunk. Akarom mondani: voltunk. Egy olyat, amiben nem számít, mi van a vásznon. Amiben elég csak odaképzelni mindent; a sztorit, a működőképes dramaturgiát, a valódi drámát, s igen, az igazi erotikát és a romantikát is. Bármit. Ahol elég csak éppenhogy nézhető mozifilmutánzatokat vetíteni. Ahol már nem is emlékszünk rá, milyen volt, amikor az ócska ponyvaregények még nem hágták meg hátulról a mozit. Mert addigra már ez lesz a természetes állapot. És A szürke ötven árnyalata a klasszikus viszonyítási alap.it_s_a_trap_by_chrono_strife-d42ac7o.png

Elképzeltük? Vacak érzés, igaz? Úgyhogy inkább ne is képzeljük el. Máskülönben készülhetünk az olyasféle magyarázkodásokra, mint amire Béla kényszerült aztán. Rettegve várhatjuk hát a további bevételi adatokat. De azért reménykedjünk, Béláim. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr137181175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepi79 2015.02.17. 13:52:52

www.imdb.com/title/tt2322441/?ref_=nv_sr_1

4.0 átlag. az én tapasztalatomban, ami nem éri el a 5.5-t, az nézhetetlen, de az igazán jó filmek 7.0-nál kezdődnek. az első review-k szinte kivétel nélkül 1-2 csillagot kaptak, csak utána a fan-ok bekapcsolódtak, és tornásszák felfele. de hamarosan el fognak fogyni, mind számban, mind lendületben.

viszonyításképpen:
www.imdb.com/title/tt1099212/?ref_=nv_sr_1

még az alkonyat is megelőzi 5.2-vel, amit szintén szokás utálni. én nem félek a fenti jövőképtől.

Jack Skellington75 2015.02.17. 13:52:56

Azért az mindig is ciki, amikor egy kritika tárgyi tévedésekkel van tele... Mi van az első két résszel, amit láthattunk? Amit még el se készítettek... Na így válik egy filmkritikus teljesen hiteltelenné...nem is nevezném annak... Szégyen!

Kovács Gellért 2015.02.17. 13:56:38

@Jack Skellington75: A Béla védelmében írom, hogy annak idején valóban nem igazán állt rendelkezésre itthoni információhalom például arról (se), hogy most akkor Lucas mi a fenét akart ezzel a számozással. Persze, ettől még irtó ciki a dolog, de hát csak a nyolcvanas éveket írtuk, na :)

Jack Skellington75 2015.02.17. 16:30:22

Arra azonban nincs magyarázat, hogy azt írja, hogy az első kettőt bemutatták, a harmadikat és a negyediket pedig elfelejtették megvenni a forgalmazók, amikor a negyedik bemutatták.... Ez az info azért nem volt titkos.... Ugyan már... Szánalmas!

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.02.20. 09:05:05

@Jack Skellington75: A Szürke ötven árnyalatánál nem is kell meggyőzőbb bizonyíték arra, hogy lelke mélyén MINDEN NŐ szubmisszióra, behódolásra, izgalmas megaláztatásokra és egy csipetnyi nemi erőszakra vágyik

huffnagel.blog.hu/2015/02/14/a_szurke_otven_arnyalata_feminizmus_one_billion_rising
süti beállítások módosítása