Kicsit az is vagy, amit megnéztél

Filmszerész

Filmszerész

Régi bölények: Bujtor István

2015. február 07. - Kovács Gellért

Jaj, a Bujtor… Összeszorul a szívem, tényleg. Apafigura. Nem is csak azért, mert kicsit hasonlított az én apámra, meg nem is Bud Spencer (aki szintén az, de inkább képregényszinten) vagy Ötvös Csöpi miatt. Hanem mert, nem is tudom, miért. Tán mert volt benne valami – valami olyan egyenesség, ami már eleve rajongóvá teszi az embert. Szemüvegesek; Az oroszlán ugrani készül; Talpuk alatt fütyül a szél; Legyél te is Bonca!; BUÉK!; Sándor Mátyás. Színházban a Kakukkfészek örök indiánja. Persze, már a hangja is, az a jellegzetes bujtoros férfihang. Ami nem csak Spencer, de sok mindenki más is, néha Sidney Poitier vagy Nick Nolte is. “Az emberek folyton bunyóznak. Ha kocsma, akkor bunyó.”1981_bujtor_preview.jpg

Nem csak kedvenc bunyósom volt, igaz simán beálltam volna a vállai mögé. Nem csak a kedvenc hangom. Nem csak színészem. Emberem is. Élete vége felé, csinált néhány borzasztó filmet, de még azokban, azokkal együtt is odavoltam érte. Mert például, te jó ég, hányan mondták itthon különböző helyzetekben, hogy nekik nem számít, a néző milyen világnézetű – nekik a néző számít. Hányan mondták? Ő is mondta. De neki el is hittem. Ha ő azt mondta, hogy a pisztácia kifogyott, akkor kifogyott. Mégis lehetett benne bízni: majd szerez pisztáciát. Megvolt benne az a nyugodt optimizmus, benne a lényében, ami anyai ági fivéréből, Latinovits Zoltánból sajnos hiányzott. Nemrég láttam egy nagyon régi Három kívánságot. Azt kérte pár srác, hadd vitorlázzanak vele. Elvitte őket. Na, ha lenne időgépem, visszamennék arra a tévéfelvételre. Beúsznék a hajóhoz, kivágnám onnan a kölköket és beülnék mellé én. Nem érdekelne, ha megverne. Elvégre a Bujtortól kapnék egy pofont. A Bujtortól!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszeresz.blog.hu/api/trackback/id/tr167147909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.07. 10:34:23

"Elvégre a Bujtortól kapnék egy pofont!" :) És milyen igaz! :) Zsófi tavaly nyáron már látta a füredi Bujtor szobrot, és már be lett neki ígérve, hogy egyszer, de ott belecsüccs lesz Csöpi bácsi ölébe, és egy fotó erejéig vitorláznak egyet. Olyan nincs, hogy a gyerkőc ne ismerje (mai kifejezéssel élve, ne legyen egy közös selfie-je) anyja egyik kedvencét, pl. a Nápolyt látni és...film drága, mamlasz ügyvéd Péterjét. Ahogy ott öltönyben tehertaxit pakol....úgy senki nem tud :)

Kovács Gellért 2015.02.07. 10:57:18

Hát én csak reménykedni merek benne, hogy át lehet adni a gyereknek az ilyen rajongást - illetve átadni át lehet persze, csak a fogadási oldalon vannak nem befolyásolható dolgok szerintem :)

Skatulya bácsi megmondta 2015.02.08. 12:44:36

Na miben is azonos pl. Tordy Géza, Jordán Tamás és Bujtor? (Vagy pl. még Latinovits is.)

Kovács Gellért 2015.02.08. 12:46:05

@Skatulya bácsi megmondta: Hmm, ezen gondolkodnom kell... Tán a Balaton?

Skatulya bácsi megmondta 2015.02.08. 19:36:52

@Kovacs Gellert:

Na jó, őszintén szólva még nem néztem utána, de szerintem az, hogy mindannyian a magyar színjátszás nagy kiválóságai, s egyik sem végzett színművészetit.
Bujtor közgazdász, Latinovits talán mérnök. Jordán és Tordy meg szerintem nem végzett felsőfokú tanulmányokat, de ez már tényleg nem biztos.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2015.02.15. 19:21:31

-- Most megcsípjük, Oszi!
-- Az biztos, Dezső!
süti beállítások módosítása